Skip to content Skip to footer
Komunitní sdílení elektřiny
Fotovoltaické elektrárny

Komunitní sdílení elektřiny

Sdílení elektřiny napříč distribuční soustavou umožnila novela energetického zákona obecně známá pod názvem lex OZE II, která nabyla účinnosti 1. ledna 2024.

Sdílení dává možnost obyvatelům a místním organizacím aktivně se podílet na výrobě čisté energie, snižovat své energetické náklady i uhlíkovou stopu a naopak zvyšovat energetickou soběstačnost.

Princip sdílení elektřiny

Elektřinu, kterou sami vyrobíte, ale v místě výroby nespotřebujete, využijete v jiném místě (i jiném městě, kraji) nebo vám ji poskytne kdokoli jiný, kdo jí má přebytek, za podmínek, na kterých se spolu dohodnete. Elektřinu je možné sdílet zdarma i za úplatu.

Dohromady se spojí výrobna/y a odběrná místa, která elektřinu ve stejném (patnáctiminutovém) vyhodnocovacím intervalu spotřebují (sdílenou elektřinu nelze využít později – např. večer/v noci, o víkendu nebo v jiném ročním období).

Možnosti sdílení jako společenství či aktivní zákazník

Společenství

Pro tuto variantu je nutné založit energetické společenství jako právnickou osobu, přičemž skupiny sdílení elektřiny mohou mít až tisíc členů jak při sdílení s využitím distribuční soustavy, tak při sdílení v bytovém domě bez využití distribuční soustavy.

Aktivní zákazník

V režimu “aktivního zákazníka” může mít skupina až 11 členů (pokud sdílí s využitím distribuční soustavy, tedy mimo bytový dům) a až 1000 členů (při sdílení v rámci bytového domu, za jednou hlavní domovní pojistkovou skříní – HDS).

Lze sdílet vyrobenou elektřinu i “sami sobě”, např. mezi chatou a bytem (tato možnost nevyžaduje registraci u ERÚ).

Co je klíčové si předem vyjasnit

V obou variantách sdílení je klíčové si předem vyjasnit, jak bude skupina sdílení fungovat, především:

  • V jakém procentuálním poměru se vyrobená elektřina bude dělit mezi odběrná místa, tedy jak bude nastaven tzv. alokační klíč.
  • V jakém pořadí se elektřina z jednotlivých výroben (EANd) bude sdílet do každého předávacího místa odběrného místa (EANo), tedy jak budou nastaveny priority.
  • Jak bude stanovena cena za sdílenou elektřinu.

Na co dalšího nezapomenout

Všechna zapojená místa budou muset být osazena průběhovými elektroměry (o to se postará bezplatně váš distributor, kterému dá vědět EDC v souvislosti s vaší registrací).

U výrobny si také ověřte, zda splňuje veškeré potřebné parametry, především zda může dodávat přetoky, resp. jak je s daným obchodníkem nastavená smlouva o výkupu elektřiny.

Pokud plánujete sdílet elektřinu v rámci společenství, musíte se nejdříve zaregistrovat do portálu EDC (zákonnou povinnost registrace u ERÚ nemají aktivní zákazníci ani výrobci elektřiny, kteří hodlají sdílet elektřinu, aniž by se sdružili ve společenství, zároveň ale platí, že všechny skupiny sdílející elektřinu se musí registrovat v informačním systému EDC, aby bylo možné sdílení elektřiny vyhodnotit, každý EAN však může být pouze v jedné skupině sdílení.), viz odkaz  na registraci do portálu EDC níže.

Zároveň tam najdete i videonávody (pro lepší porozumění postupu registrace, procesu sdílení elektřiny včetně příkladů sdílení mezi konkrétními uživateli a dalších souvisejících témat) a dokumenty ke stažení.

Fáze registrace

  • Prvním krokem je registrace EANd (výrobny).
  • Druhým krokem je registrace skupiny sdílení, volby typu skupiny sdílení ze tří předdefinovaných typů:
    • typ 1 – společenství (s využitím distribuční soustavy),
    • typ 2 – aktivní výrobci a zákazníci (s využitím distribuční soustavy),
    • typ 3 – bytový dům (bez využití distribuční soustavy)

    a přiřazení nejméně jednoho EANd do této skupiny sdílení,

  • Třetím (závěrečným) krokem je registrace EANo do založené skupiny sdílení včetně nastavení vazeb na jednotlivá EANd (alokační klíč).
Veškeré kroky v informačním systému EDC provádí za skupinu sdílení její správce, což může být pouze jedna osoba, která má následně přístup k datům a v informačním systému EDC může pracovat i po zahájení sdílení.

Elektroenergetické datové centrum, a. s.